Bir veya birden fazla diş kaybından kaynaklanan diş eksikliklerinin giderilmesi için boşluğun her iki ucunda komşu dişlerden destek alınarak uygulanan ve eksik dişlerin aralarına köprü oluşturarak yerine konan sabit restorasyonlardır.
Köprü dişleri, dişler arasındaki küçük veya büyük boşlukları başarıyla kapatabilir. Kullanılan malzemeye ve restorasyonun destekleyici dişlere bağlantı şekline göre çeşitli tipte köprüler bulunmaktadır.
Eksik dişlerin tedavisi neden gereklidir?
Hayatımız boyunca ağzımız değişir ve dişlerimizde talihsiz kayıplarla karşılaşabiliriz. Diş çekimi herkes için psikolojik bir travma olabilirken, tek bir diş eksikliğinin neden olabileceği kötü estetik görünüm bile özgüvenimizi zedelemek için yeterlidir.
Aslında eksik dişlere sahip olmak; Ayrıca ağız ve çevre dokularda birçok değişikliğe neden olur. Diş eksikliği;
Çiğneme problemlerine yol açarak tükettiğimiz besinlerden yeteri kadar almamızı engeller.
Öğütülmeden yutulan yiyecekler, sindirim sisteminin diğer organlarına aşırı yük binmesine neden olur ve çalışma düzenini bozabilir.
Mide rahatsızlığına ve kilo alımına neden olabilir.
Kelimelerin telaffuzunu zorlaştırarak konuşma bozukluklarına neden olabilir.
Daha yaşlı görünmenizi sağlayabilir.
Dental Köprü Çeşitleri
Geleneksel, Konsol, Maryland ve İmplant destekli.
Geleneksel Diş Köprüsü
Geleneksel köprüler, boşluğun her iki tarafında dişi kaplayan kron kaplamalara sahiptir ve bu kaplamalar arasında eksik dişin yerini alan bir gövde dişi vardır. Vücut dişi, eksik diş şeklinde şekillendirilir ve boşluğun her iki ucunda bu kronlara tutturulur.
Bu tür restorasyonlarda; Köprünün yerinde kalmasını sağlayan kaplamalara yer açmak için, boşluğa komşu olan dişlerin biraz aşındırılması gerekir.
Geleneksel yaklaşımın en büyük avantajı estetik köprü diş görünümü ve tutuculuğudur. Destek dişlere yapıştırılan bu restorasyonlar kolay kolay düşmez.
Maryland Diş Köprüsü
Özellikle ön diş eksikliklerinde tercih edilir. Eksik diş yerine hazırlanan sahte diş, komşu dişlerin görünmeyen arka yüzeylerine yapıştırılır.
Komşu dişlerin arka yüzeyleri asit sürülerek biraz pürüzlendirilir ve kompozit dolgu malzemesi yardımı ile hazırlanan restorasyon bu dişlere yapıştırılır. Bu sayede boşluğa komşu dişleri kesmeden köprü yapmak mümkündür.
Maryland köprüleri diğer türlere göre daha zayıf muhafazakarlığa sahiptir. Bu nedenle güçlü çiğneme kuvvetlerinin geldiği arka diş bölgelerine uygulanmazlar. Laboratuvar ortamında hazırlanan porselen, komşu dişlerin renginde şekillenebilir ve oldukça estetiktir.
Bu tedavide dişlerde küçülme olmadığı için çoğunlukla geçici dişler yapılmamaktadır.
Konsol Diş Köprüsü
Konsol köprüler, boşluğun sadece bir tarafında sağlıklı diş bulunan durumlarda tercih edilen ve daha fazla hastayı hareketli protez kullanımından kurtarmak için uygulanan tedavilerdir.
Bu yöntemde hazırlanan sahte diş, boşluğun bir tarafındaki sağlıklı dişlere yapıştırılır ve hazırlanmasında komşu dişlerin aşındırılarak küçültülmesi gerekir.
Metal destekli porselenler dayanıklı olmaları nedeniyle bu tür protezlerde sıklıkla tercih edilmektedir.
İmplant destekli Diş Köprüsü
Çenede köprü dişini destekleyecek doğal diş kalmadığında diş eksikliğinin her iki ucuna yerleştirilen yeterli sayıda implant bir köprü ile bağlanarak diş eksikliğini giderebilir.
Bu sayede her diş eksikliğine implant yerleştirmek yerine az sayıda implant ile birçok diş eksikliği giderilebilir.
Diş Köprüsü Prosedürü nedir?
Tedaviye başlamadan önce diş hekiminize estetik ve fonksiyon açısından ne tür bir tedavi istediğinizi, endişelerinizi ve beklentilerinizi anlattığınızdan emin olun. Tedavi ortalama 7 günde tamamlanır ve genellikle iki klinik ziyareti gerektirir.
İlk randevu: Diş hekiminiz köprü yapımı sırasında küçültülmesi gereken dişlerinizi küçük bir anestezi ile uyuşturur. Ayrıca dişlerinizi her taraftan biraz daha küçük kesecek ve porselen kaplamanın oturması için yeterli yer hazırlayacaktır.
Ölçü alma: Özel ölçü pastası kullanarak küçültülmüş dişlerinizin negatif ölçümünü alır. Birkaç gün sonra doktorunuz kalıcı dişlerinizi hazırlayacak veya yeni bir ölçü almak için size randevu verecektir.
Geçici diş yerleştirme: Küçültülmüş dişlerde genellikle soğuğa duyarlılık vardır. Bunu önlemek için diş hekiminiz ölçüleri aldıktan sonra geçici dişler veya kaplamalar hazırlar ve küçültülmüş dişlerinize yapıştırır. Bu sayede kalıcı restorasyon gelene kadar dişleriniz ve diş etleriniz korunmuş olur.
İkinci Randevu – Prova: Klinikteki ikinci randevunuzda, diş hekiminiz geçici köprü dişini kolayca çıkaracak ve dişlerle yeni köprünün ısırığını, rengini ve şeklini kontrol edecektir. Bazı durumlarda dişlerin ideal formlarını elde etmek için bu provanın birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.
Köprülerin yapıştırılması: Başarılı prova aşamasından sonra restorasyon üzerinde düzeltilen alanlar parlatılır ve kalıcı olarak dişlerinize yapıştırılır.
Diş Köprülerin Avantajları
Uzun ömür: İyi bir ağız hijyeni ile genellikle 10 ila 20 yıl ağızda kalabilirler.
Kısa tedavi süresi: Sadece 2 randevuda ve protez yapılacak bölge uygunsa bir hafta içerisinde yeni dişleriniz hazırlanabilir.
Doğal ve estetik görünüm: Eksik dişlerinizin yerini alan köprü, doğal ve estetik bir görünüm sunar.
Tedavi Başarısı: Bu tedaviler diş hekimliği uygulamalarındaki en basit ve en başarılı tedavilerden biridir.
Rahat Kullanım: Diş köprüleri, eksik dişlerden kaynaklanan estetik, çiğneme ve konuşma bozukluklarını ortadan kaldırır ve hasta için oldukça konforlu tedavilerdir.
Diş kesmeden köprü yapılabilir mi?
Evet yazımızda anlattığımız gibi Maryland köprüleri ile komşu dişleri kesmeden eksik dişi tamamlamak mümkündür.
Köprü ne kadar dayanacak?
Tedavinin ömrü, onları ne kadar önemsediğinize bağlı olarak değişir, ancak genellikle sağlıklı bir ağızda 10-15 yıl arasında kalabilir. Diş köprüsü tıpkı doğal dişleriniz gibi fırçalanmalı ve temizlenmelidir. Yılda bir kez diş hekiminizi ziyaret etmek ve kontrollerinizi yaptırmak dişlerinizin ömrünü uzatacaktır.
Köprü diş kokuya neden olur mu?
Hayır, uygun şekilde yapılmış bir restorasyon, dikkatlice temizlendiği sürece ağız kokusuna neden olmaz.
Köprülü diş neden ağrır?
Yeni yapılmış bir köprü dişi birkaç gün için hassas olabilir. Bunun dışında diş ile erken temas eden yüksek noktalar ve diş çürümesi ağrıya neden olabilir.
Köprülere alışmak ne kadar sürer?
Destekleyici dişler küçüldüğü için birkaç gün diş hassasiyetiniz olabilir. Ayrıca boşluk uzun süre dişsiz kalırsa yeni dişe alışmak için ağız ve çiğneme alışkanlıklarının birkaç güne ihtiyacı vardır. Bu işlem sırasında diliniz o boşluğa alışacak ve diğer dişlerinizden ayrılmayacaktır.